fbpx

Медия

Фотоподмладяването като превенция на факторите за външно стареене

Множество външни фактори въздействат едновременно върху нормалния процес на стареене и водят до преждевременно стареене на кожата. Най-важната причина за това е въздействието на слънцето. Други фактори също могат да предизвикат ускоряване на стареенето и това са агресивни въздействия на околната среда, химикали, пушене, недоспиване, небалансирана диета и др.

Стареенето е свързано с прогресиращ процес на забавяне на кожния метаболизъм, който започва на 25-30 годишна възраст при жените и се развива бавно във времето. Наблюдава се увреждане на кожната тъкан, промяна на цвета на кожата, появяват бръчки. По-тънка и по-суха, кожата става по-чувствителна на външни влияния, по-малко еластична, защото горният защитен хидролипидният филм изтънява с намаляване на секрецията на себум.
 
Влияние на слънчевите лъчи
 
Без защита от слънчевите лъчи дори краткотрайното ежедневно излагане на слънце може да доведе до значителни промени по кожата. Лунички, петна, разширени капиляри по лицето, груба и нееластична кожа, фини бръчки, които изчезват при разтягане на кожата. Отпускане на кожата, петнист вид, актинични кератози (плътни брадавицоподобни, зачервени петна по кожата) и рак на кожата могат да бъдат пряк резултат от слънчевото облъчване.

“Фотостареене” е термин използван в дерматологията, с който се описват измененията по кожата в резултат от излагане на слънчеви лъчи. Степента на фотоувреждане на кожата зависи от цвета на кожата и продължителността и честотата на излагане на слънце. Хората със светла кожа, които са се излагали периодично развиват повече белези на фотоувреждане на кожата в сравнение с тези, които имат тъмна кожа. При по-тъмната кожа белезите на фотоувреждане обикновено се ограничават до бръчки и неравномерна пигментация.
 
Процеса на фотостареене отнема време. С повтарящото се излагане на слънце кожата губи способността си да се възстановява и уврежданията акумулират. Медицинските изследвания показват, че повтарящото се облъчване с ултравиолетова радиация разрушава колагена и нарушава синтеза на нов колаген. Слънцето уврежда и еластина. Фотоувредената кожа се променя и състарява много по-бързо сравнена с тази защитена от ултравиолетови лъчи. Кожата става отпусната, набръчкана с нарушена еластичност.

Хора, които живеят в по-слънчеви райони могат да развият белези на фотостареене още в 20-те години на своя живот. Доказано е, че хората живеещи в географски региони с интензивно слънчево греене могат да развият актинични кератози и рак на кожата още през 20-те години от живота.

Може да изглежда, че белезите на фотостареене на кожата се развиват изведнъж, но всъщност промените в дълбоките слоеве на кожата започват много години преди да станат видими. UV фотографията позволява да се открият натрупаните увреждания под повърхността на кожата още преди белезите на фотоувреждане да са се проявили. Повечето хора са изненадани от вида на кожата си, показан от тази техника.

Фотоподмладяването възстановява равномерния тен, подобрява състоянието на кожата. Подходящо е особено, ако сте злоупотребили със слънцето и солариумите. Това е процедура и за тези, които нямат възможност да отделят много време, а искат да изглеждат по-млади и здрави.

Изключително добре се съчетава със всички процедури за лифтинг на лице.

Дерматологична клиника Вивадерма предлага комплексни решения, подходящи за всеки тип кожа, с доказана безопастност, за бързи и естествени резултати!

Абонирай се сега за новини от нас

Абонирай се за бюлетина и вземи ваучер от vivaderma за

-10% отстъпка за процедура
по избор

и още екслузивни оферти