fbpx

Медия

Акне – проява, причини и локално домашно лечение

Една от най-честите причина за посещение при специалист дерматолог са състоянията свързани с лечение на акне. Заболяването засяга 80 % от младите хора, като 20 % от пациентите са в средна до тежка форма. В същото време при близо 64% от засегнатите болни клиниката персистира до 20 години и 43 % до 30 години.

За пълнота към статистиката: акнето засяга над 9.4 % от популацията на човечеството, а лечението в САЩ отнема 3 билиона долара годишно.

Основните проблеми, с които трябва да се справим са: излишъка на себум/омазняване/, хиперкератозата / запушване на отвора на мастните жлези с поява на черни точки и комедони/, възпалението /с поява на гнойни пъпчици/. Като е много важно да се санира кожата от бактерия, причиняваща акнето - P. acne както и други придружаващи вторични инфекции. Много важно е да се започне рано лечение, за да се избегне появата на белези.

Основни локални препарати, използвани за лечението на акне са изомери и синтетични производни на вит. А киселина. Те нормализират броя на комедоните и кератинизацията на кожата, увеличават синтеза на ДНК и възстановяването след възпалението, предотвратяват отлагането на пигментни натрупвания в участъците на възпалението и белезите. За съжаление те могат да доведат до фоточувствителност и в някои случаи до сърбеж, зачервяване и залющване, за което лекуващият лекар обикновено добавя помощни средства.

В по-голям процент от случаите в началото на терапията се започва с пероксидни препарати, които имат антисептичен ефект за намаляване на нивата на P. acne и намаляване на омазняването. За съжаление и тези препарати се понасят трудно от чувствителната кожа.

Друго локално средства е азелаиновата киселина, която като по мек агент също допринася за нормализиране на нарушената кератинизация и подтиска развитието на P. acne. Също така има противовъзпалителен ефект за намаляване на високо реактивните свободни радикали и предотвратява появата на пигментации.

Антибиотичните медикаментозни лосиони и кремове имат временен ефект и целят да подтиснат вторичната бактериална флора. Много бързо обаче организма изработва резистентност и се налага смяна на локалното лечение със специфично.

В прескрипциите за лечение на акне често се добавят сяра и цинк като подсушаващи и антисептични агенти.

Медицинската козметика залага често на продукти с пилингов ефект като алфа и бетахидрокси киселини с цел превенция и лечение на последствията от възпалението – белези от акне. Успоредно с кремовете е задължително ползване на локални почистващи средства като измивни и ексфолииращи гелове, както и фотопротектори със специална формула.

Тези изброени, домашно ползващи се продукти, може да са самостоятелни или комбинирани в зависимост от формата на акне и състоянието на пациента, съобразяват се спрямо сезона и придружаващите заболявания.

Контрола от страна на лекаря е в зависимост от тежестта на клиниката в началото по-чест средно на две седмици, а с уточняване на терапията ежемесечен. Минималният период на лечение е 6 месечен и може да продължи с години при резистентните случаи.

Успоредно с домашното лечение по преценка на дерматолога се добавят различни апаратни методи – светлинни и лазерни устройства, химични пилинги, микронидълинг, почистващи системни методи и др.

Абонирай се сега за новини от нас

Абонирай се за бюлетина и вземи ваучер от vivaderma за

-10% отстъпка за процедура
по избор

и още екслузивни оферти

Промени предпочитания за бисквитки